Mali savjeti

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Mali savjeti

Počalji od golubica taj Uto Apr 01, 2008 7:31 am

Malo ćemo skrenuti s teme kuhanja ali svakako ostajemo na istoj putanji . Malo radi promjene za danas sam odlučila da vam postavim par slika vezanih za dekoraciju stola .Vjerujem da djelite moje mišljenje da koliko god je bitna hrana bitan je i ugodan ambijent .Pronašla sam nekoliko lijepih slika i nadam se da ćete i sami pronaći ponešto sto ce vam dati ideju za ubuduće.







golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka: 976
Lokacija: izgubljena
Datum upisa: 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od golubica taj Uto Apr 01, 2008 6:34 am

Kuhinjske mjere

Za one koji nemaju kuhinjsku vagu evo nekoliko mjerica koje možete sami izračunati.

1 velika kašika brašna = ca.12 g
1 velika kašika griza = 15 g
1 velika kašika prezli -mrvica= 15 g
1 velika kašika šećera = 15 g
1 velika kašika soli = 12 g
1 velika kašika vode ili druge tekucine = 15 ml
7 velikih kašika vode = 1dl
8 velikih kašika suhog grožđa = 100 g
12 velikih kašika šećera u prahu = 100 g
10 kašika samljevenih oraha, badema, lješnjaka =100g
1 kocka šećera = 5 g
1 mala čaša = 100 ml vode ili druge tekucine
1 velika čaša = 200 ml vode ili druge tekucine

3 male kašičice = jedna velika kašika


Ovdje se misli na normalno napunjene kašike tj.nesmiju da budu pretrpane.

golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka: 976
Lokacija: izgubljena
Datum upisa: 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od golubica taj Uto Apr 01, 2008 6:35 am

Kako obični recept pretvoriti u dijetalni?

Možda su vaši recepti za određena jela tako ukusni i primamljivi, ali su ujedno i kalorični. Naučite kako tim jelima smanjiti kalorijsku vrijednost, a da pri tome ne izgube na okusu i atraktivnosti.
Popišite sve klorične sastojke koje najčešće upotrebljavate pri pripremanju jela. Nakon toga kaloričnim sastojcima pronađite adekvatnu, manje kaloričnu zamjenu – npr, šećer u kolačima i drugim slasticama zamijenite suhim voćem ili sladom od žitarica; majonezu ili vrhnje zamijenite jogurtom, a tvrde sireve svježim ili posnim. Kada je moguće štedite na ulju, maslacu i drugim masnoćama – ne postoji razlika u tome hoćete li povrće pržiti na jednoj ili tri kašike ulja, a ako se počne lijepiti, radije dodajte malo vode...

Ovo su samo neki od primjera koji vam mogu pomoći. Što češće kalorične namirnice budete zamjenjivali manje kaloričnim , prije ćete se naviknuti na takav način prehrane, a ideje će vam same padati na pamet.

I zapamtite – nekonzumiranje masnoća jednako je nezdravo kao i njihova pretjerana upotreba.U prosjeku, 20 posto dnevnih kalorija trebalo bi biti iz masnoća (najbolje iz maslinovog ulja, orašastih plodova, ribe...).

golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka: 976
Lokacija: izgubljena
Datum upisa: 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od golubica taj Uto Apr 01, 2008 6:36 am

Hrana i zdravlje

Je li kora citrusnih plodova zdrava?
Pri konzumiranju citrusnih plodova, njihova kora se ljušti i baca, čime se zapravo uništava nevjerojatan izvor dragocjenih zaštitnih tvari (vitamina C, bioflavonoida, kalcija itd.). Dobri poznavatelji namirnica stoga će koru naranče, limuna i tangerine osušiti na suncu i naribati u kolače kako bi se najveći dio tih tvari spasio.


Što je zdravije - tamna ili svijetla čokolada?
Boja čokolade mjeri se postocima dodatka kakaovca u smjesi - što ga čokolada više sadrži, tamnija je i obratno. U bijeloj čokoladi kakaovca nema. No, s dodatkom kakaovca mijenja se i aroma. Standardna čokolada za kuhanje ima oko 40% kakaovca i neusporedivo je zdravija od mliječne (svijetle) čokolade jer sadrži obilje zaštitnih polifenola (flavonoida).

Je li hrana iz mikrovalne pećnice zdrava?
Obrada namirnica ultrakratkim valovima bitno se razlikuje od svih ostalih termičkih obrada jer mijenja molekularnu strukturu. Mikrovalna pećnica je prvenstveno namijenjena odmrzavanju i podgrijavanju, pa svatko tko očekuje više - griješi. Premda je generator valova sada usavršen, još uvijek nije moguće ispeći namirnice tako da budu kao one iz pećnice. Zasad nema stručnih izvještaja o štetnom djelovanju na zdravlje, pod uvjetom da se mikrovalna pećnica koristi prema naputku proizvođača.

Je li banana s crnom pigmentacijom zdrava?
Sve voće, a banana posebno, podliježe procesu zrenja, koje se očituje na razne načine. Banana umjetno dozrijeva u skladištima i kad postigne maksimalno žutu boju, ide na tržište. Za kratko vrijeme, pod utjecajem enzima dolazi do tamne pigmentacije, koja, ovisno o vanjskoj temperaturi, brzo napreduje. Cijena automatski pada jer ljudi misle da su takve banane manje vrijedne. Naprotiv, to je znak zrelosti i tek tada ona postaje slatka (ukoliko nije natučena). Dakle, sve dok kora banane nije oštećena, banana je vrlo zdrava namirnica.

Koja namirnica ima najviše C vitamina?
Tropska višnja Acerola sadrži oko 1800 mg C vitamina na 100 g proizvoda i zato sok ove namirnice koriste američki piloti. Ima divljih voćki koje sadrže i više C vitamina, ali takvo voće se komercijalno ne koristi i ne prerađuje. Acerola se često koristi u tabletama C vitamina kao poseban dodatak (aroma).

Postoje li zamjene za bjelančevine?
Ne postoje, ali budući da su bjelančevine građene od aminokiselina, od kojih organizam neke ne može sam izgraditi (esencijalne aminokiseline), postoje preparati s povišenom koncentracijom takvih aminokiselina. Time se smanjuje šteta ako bolesnik iz određenog razloga sam ne može unijeti dovoljno bjelančevina i esencijalnih aminokiselina.

Zašto je osušena korica naranče i limuna ne samo ukusna, nego i zdrava?
Umjesto da koru citrusnih plodova nakon ljuštenja bacite, osušite ju i kasnije koristite za kolače, jer se u njoj krije pravo blago. Naime, pored visoke koncentracije vitamina C u kombinaciji s bioflavonoidima, kora citrusa, prema najnovijim saznanjima, sadrži tvari koje snižavaju razinu kolesterola gotovo kao najsuvremenija sredstva koja se koriste u tu svrhu (sitosteroli). Saznanja su objavljena u studiji američkih i kanadskih stručnjaka sredinom 2004. godine, a ljekovita tvar zove se polimetoksilirani flavon (PMF). Dok djeluje na snižavanje LDL frakcije, apsolutno nema djelovanja na HDL frakciju. A, za razliku od sitosterola, kora citrusa nema nikakvih sporednih djelovanja.

golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka: 976
Lokacija: izgubljena
Datum upisa: 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od golubica taj Uto Apr 01, 2008 6:38 am

Načini upotrebe kuhinjske soli

Pored toga što se upotrebljava za ishranu, so može poslužiti i za bezbroj sitnica u domaćinstvu. Mi vam navodimo nekoliko načina upotrebe kuhinjske soli:

• Kada kupite novu četkicu za zube, omekšaćete je i dezinfikovati ako je ostavite 24 časa u čaši vode kojoj ste dodali kašičicu soli.
• Termos-flasa će duže zadržati toplotu ako u vodu kojom ste je napunili dodate kašičicu soli.
• Sušeno povrće najbolje ćete sačuvati ako u sud u kome ga držite stavite kašičicu soli i hermetički zatvorite. So sprečava razvijanje parazita koji upropašćuju sušeno povrće.
• Ako želite da brzo ohladite ključalu tečnost, stavite je zajedno sa sudom u drugi sud sa hladnom vodom kojoj ste dodali šaku kuhinjske soli.
• Pegla na koju su se nahvatale mrlje od hrđe ili štirke može se najlakše i najbolje očistiti ako je dobro istrljate pamučnom krpom i vlažnom solju. Nakon ovoga, peglu samo izbrišite suhom krpom.
• Masan lonac ili tavu mnogo lakše ćete oprati ako u njih stavite šaku soli, pa protrljate novinskim papirom i tek ih onda operete. To se odnosi i na sudove u kojima zagori jelo.
• Ulje u tavi neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek posle ulje.
• Ako vas za vrijeme letnjih dana ubode osa, ubod će biti manje bolan, a oteklina neznatna, ako mesto uboda premažete debljim slojem soli i vode.

golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka: 976
Lokacija: izgubljena
Datum upisa: 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od golubica taj Uto Apr 01, 2008 6:40 am

Savjeti domaćicama

MALI SAVJETI

-Svako zrno kuhane rize bit ce odvojeno ako prilikom kuhanja u vodu dodamo nekoliko kapi limuna
-Zacini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja, jer samo tako sacuvaju svoju aromu
-Krompir ce se brze skuhati ako mu prilikom kuhanja dodamo malo ulja
-Ako prilikom kuhanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriski jabuke ukus ce biti mnogo bolji
-Preostale kuhane mrkve iz juhe muzete pomijesati u pire krompir koji ce tad dobiti privlacnu boju i nov okus.
-Da bi veci komadi mesa pri pecenju ostali socni i mekani prvo meso zapeci sa svih strana na jakoj temperaturi i onda smanjiti i postepeno dodavati po malo vode dok ne omeksa
-Da banane za kolace i vocne salate nebi potamnile poprscite ih sa limunovim sokom
-Da bi kafa zadrzala svoju potpunu aromu dodati joj malo soli i drzati u frizideru
-Da so nebi bila vlazna i zgrudana u solnjacu dodajte nekoliko zrna rize
-Ako imate glavobolju pomoci ce vam ako u kafu stavite nekoliko kapi limuna
-Ako vam je nestalo sjaja za masinu za sude isjecite nekoliko kriski limuna i rasporedite po masini, sude ce imati isti sjaj
-Peglu mozete ocistiti ako krpu natopite sa esencijom potrljate po pegli i ostavite da stoji desetak minuta i onda ponovo obrisete
-Vase makaze bit ce ponovo ostre ako uzmete jedan komad aluminijske folije i presjecete je par puta s tim makazama.
-Tinta se dok je friska moze sa garderobe ocistiti sa mlijekom
-Drvenu kasiku mozete oprati tako da je prelijete sa mineralmom vodom i pustite da odstoji neko vrijeme
-Zlato se moze dobro ocistiti sa crvenim lukom tako da ga namazete lukom i ostavite da malo odstoji i potom ispolirate nekom mekanom krpom
-Da bi povrce koje drzite u frizideru duze ostalo frisko plastiku u kojoj ga drzite oblozite kuhinjskim papirom i stavite spuzvu pokvasenu vodom, ona ce povrcu davati potrebnu vlaznost i ciniti ga friskim
-Zagorijelo posude muzemo oprati tako da u njega naspemo dosta soli i prelijemo sa friskom mineralnom vodom i stavimo da kuha dok ne bude cisto.
-Masnocu u mikroveli cemo ocistiti tako da u jednu posudu nalijemo vode i izrezemo dosta limuna i pustimu da se zagrije na najvisoj temperaturi nekoliko minuta.Ne samo da ce se masnoca ocistiti nego ce imati i lijep svjez miris limuna
-Za pranje zaprljanih fugi na plocicama moze se koristiti prasak za pecivo potopljen u malo vode .Pranje se vrsi sa nekom malom cetkicom recimo za zube

golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka: 976
Lokacija: izgubljena
Datum upisa: 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od djavolica taj Sre Apr 02, 2008 12:46 pm

-Pire od krompira treba mesati sa toplim,
nikako sa hladnim mlekom,
imace lepu boju i nece se zgrudvati.

-Luk mozete ocistiti a da pri tome "ne placete"
ako svaku glavicu potopite prvo u vrelu
a onda u hladnu vodu.

-Presoljeno jelo mozete spasiti ako mu dodate
jedan sirovi krompir ili krisku hleba,
oni ce apsorbovati suvisnu so.

Miris ribe izceznuce iz sudova u kojima ste je przili
samo ako u tim sudovima prokuvate malo ruskog caja.
Inace moze da se zadrzi danima.

djavolica
Mega urednik

Broj poruka: 3923
Datum upisa: 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali savjeti

Počalji od yaya taj Pon Apr 07, 2008 10:59 am

ma ovo je fenomenalno..mogu samo citat i divit se..hmm..nemam sta ni za dodat..nisam ja neko iskustvo eh..zato su vasi savjeti super dobrodosli..bravo curice moje:)!pusa

yaya
Winner forum i ja smo jedno isto!
Winner forum i ja smo jedno isto!

Broj poruka: 1452
Godina: 49
Datum upisa: 29.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://winner.hot4um.com

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu