Kokteli....

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Kokteli....

Počalji od djavolica taj Sub Apr 05, 2008 9:04 am

Sex On The Beach

4 cl vodka
2 cl peach schnapps
6 cl sok borovnica
3 cl sok pomoranza
3 cl sok od ananasa

Uputstvo za pripremu:
Sastojci se zajedno sa ledom izmešaju u visokoj caši. Ukrasi se kriškom limuna.


Poslednji izmenio djavolica dana Sub Apr 05, 2008 9:11 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Sub Apr 05, 2008 9:06 am

VOCNI KOKTEL

o,5dl konjaka
4dl crnog vina
500gr sladoleda od cokolade i vanile
vanilin secer
led
5 breskvi
dinja
500gr kupina
limun
pomorandja
case za koktel i slamcice

Voce iseckati staviti u casu nasuti konjak,vino itd............i staviti po kuglu sladoleda
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od golubica taj Sub Apr 05, 2008 8:11 pm

Sumrak

Potrebno
-1dl fante
-1 dl crnog vina

Usuti fantu u casu,zatim uzeti kasikicu,prisloniti uz rub case,i sipati vino,nesmije se mijesati,jos ako se ruke tresu sis od sumraka,pokusajte.

golubica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 976
Lokacija : izgubljena
Datum upisa : 26.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 08, 2008 4:10 pm

KAPUĆINO KOKTEL

(za 1 čašu)
100 grama mlečne čokolade
1/2 litre mleka
malo cimeta
2-3 karanfilčića
3 kapi ekstrakta badema
8 kugli sladoleda



Čokoladu izlomite na sitne komade. Mleko sipajte u šerpu i dodajte mu malo cimeta i karanfilčića, pa ga kuvajte 5 minuta (ne sme da vri), uz stalno mešanje da ne dobije pokoricu. Čokoladu sipajte u mleko i ostavite da se otopi.Procedite kroz cediljku. Dodajte ekstrakt badema i pustite da se skroz ohladi. U svaku čašu stavite po dve kugla sladoleda i prelijte čokoladnim pićem.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:08 pm

Martini Dry Cocktail

5cl Bombay Sapphire Gin
1cl Dry Vermouth (Noily Prat)
1-2 masline

Priprema:

Čašu za mešanje napuniti hladnim, suvim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut. Barskom kašičicom jako mešati od dole na gore. Dovoljno je mešati 10 sekundi. Zatim procediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline. Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi da dozvoli. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se mešanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekat koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se martini servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Neki barmeni umoče kocke leda u vermut i isti led koriste da bi promešali džin jer smatraju da je vermut koji je ostao na kockicama leda dovoljan za jedan martini. Neki ekstremisti čak kažu da je dovoljno da senka flaše vermuta padne na džin ili da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok mešate džin.

Bombay Sapphire se smatra za najbolji džin na tržištu. Za martini koktel najbolji vermut je Noilly Prat koji je nešto teže nabaviti, a u Srbiji ga još nema, bar koliko je meni poznato (ako neko kaže da grešim nek mi javi!).

Dodatne informacije:

Zbog čega ne treba mućkati martini?

Iako James Bond pije mućkani martini ovo nije pravilan način pripreme! Postoje pravila kada jedno piće treba mućkati a kada mešati. Pića koja se sastoje od sirupa i drugih gustih sastojaka koji se teško sjedinjuju treba mućkati. Mućkanjem u piće dospevaju sitni mehurići vazduha koji daju piću mutnu, neprovidnu boju. Na površini pića stvara se pena - što je poželjan efekat ako to recept zahteva. Martini cocktail mora ostati bistar, jasan. Najgore je međutim to što se mućkanjem u shaker-u drobi led i voda dospeva u piće. Naime, mućkanjem u piće dospeva više od 4cl vode, a mešanjem mnogo manje, ca. 2cl. Ovo je uračunato u recept! Obožavaocima ovog pića se kosa digne na glavi pri pomisli da voda dospe u njihov martini (vidi priču "Pokisli Martini"). Zbog toga je pogrešno servirati koktel sa kockama leda u čaši. Ovo pravilo važi za sve aperitive koji se serviraju u koktel, martini i drugim čašama sa nožicom. Ipak to naglašavam jer redovno u drugim kafićima dobijam mešani martini koktel sa ledom.

Varijante:

Varijacije se uglavnom odnose na odnos džina i vermuta. Svi se slažu da je Bombay Sapphire najbolji džin i da je Noilly Prat najbolji vermut za martini koktel. Sve ostale varijante imaju i druge nazive. Za martini medium koristi se dodatno vermouth rosso, za martini sweet samo martini rosso umesto suvog vermuta.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:10 pm

Caipirinha

5 cl Cachaça/Vodka/Beli Rum
2-3 barske kašike šećera
1 limeta


Priprema:

Limetu prvo oprati vrelom vodom i izgnječiti je. Na taj način se iscedi više soka. Krajeve limete treba odseći da piće ne bi bilo suviše gorko! Limetu seći u tanke koture ali tako da se koturi ne odcoje od celine. Na ovaj način ćete lakše iscediti limetu. Sada pripremljenu limetu možete staviti u stabilnu čašu za Caipirinhu ili u viski čašu i dodati 2-3 barske kašičice šećera. Sledeći korak je da uzmete muddler u ruke (drvena ili plastična alatka kojom se gnječi voće ili mrve kocke leda) i da gnječite limetu dok ne iscedite njen sok i dok se šećer ne istopi. Na kraju sipajte cachacu, napunite čašu mrvljenim ledom i promešajte. Piće servirajte sa kratkom slamčicom.

Dodatne informacije:

Veoma bitno je da se koriste sveže, zrele limete. Da li je limeta zrela prepoznaje se po tome što njena kora ima ravnomeran sjaj. Po ovom receptu se navodno priprema Caipirinha u Brazilu. Limeta se dakle ne seče u četvrtine kako to mnogi rade, već se seče u koture ali tako da ostanu spojeni. Na ovaj način mnogo je lakše muddler-om iscediti sok. Kad je u pitanju šećer koji treba koristiti postoje neslaganja. Neki tvrde da treba koristiti beli šećer koji se proizvodi od šećerne trske dok drugi insistiraju na tome da se koristi žuti, nerafinisani šećer. Često žuti šećer nastaje tako što se nakon proizvodnje naknadno oboji melasom. Prirodni žuti šećer nastaje u proizvodnji, jer se centrifugiranjem melasa ne odvaja potpuno od šećera. Beli šećer od šećerne trske je dakle šećer od šećerne trske sa malom količinom melase. Razlika u ukusu zaista postoji i mnogi tvrde da je bolje koristiti beli šećer.

Ipak je upotreba žutog šećera deo rituala i ko to ne poštuje može se suočiti sa situacijom da bude kritikovan. Popularnost Caipirinhe ima upravo veze i sa žutim šećerom.

Veoma je bitno koristiti kvalitetnu cachacu. Velika je sreća to što se u Srbiji od nedavno može kupiti cachaca od proizvođača Ypioca. Ovo je možda najbolji izbor, pored marke Cachaca 51 koja se u trenutku kada sam ovo pisao još nije uvozilai. U svakom slučaju ne treba koristiti Pitu koja je najzastupljenija na evropskom tržištu što ne znači da je i najbolja. I limete se mogu nabaviti u velikim marketima ili na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Ako Vam je potreban savet gde da kupite ove sastojke, možete mi poslati mail, ili me nazvati preko telefona.

Varijante:

Inače Caipirinha spada u grupu pića koja se naziva batida. Pića koja spadaju u ovu grupu sastoje se od cachace, šećera, leda i voća. Umesto Caipirinha moglo bi se reći i Batida de Limao. Ako umesto cachace koristite vodku piće dobija naziv Caipirinha. Inače u Brazilu je cachaca toliko jeftina da mnogi radije piju varijantu sa vodkom. Nije slučajnost što Caipirinha u prevodu znači «piće seljaka». Postoji i varijanta sa belim rumom – Caipirissima. Varijante sa običnim limunom i narandžom (?) sa kojima se možete sustretati u Novom Sadu su užasne i nemaju nikakve veze sa pravim receptom.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:12 pm

Gin Daisy

4 cl Gordon's Special London Dry
2 cl Limun
1 cl Bols Grenadine sirup
1 shot soda


Priprema:

Gin, limun i grenadine sirup promućkati u shaker-u sa 4-5 kockica leda. Najbolje je umotati šejker u krpu. Nakon toga procediti piće u koktel-čašu i dodati malo sode. Kao garniš koriste se koktel višnje.

Dodatne informacije:

Ovo je veoma jednostavan koktel čiji kvalitet veoma zavisi od sastojaka koji se koriste. Najvažnije je koristiti sveže ceđeni limun. Ako je limun suviše kiseo ili gorak piće neće uspeti - zato uvek prvo treba probati.

U zavistnosti od vašeg ukusa možete variirati količinu limuna i grenadine sirupa. Kad je gin u pitanju, treba koristiti Gordon's koji ovom koktelu daje posebnu svežinu. Bombay Sapphire nije pravi izbor za ovaj koktel.

Od posebnog značaja je grenadine sirup. On ima velik uticaj na boju ali i na ukus. Najbolji izbor je Bols Grenadine Syrup.

Ovo je jedan osvežavajući koktel koji će se svakom svideti. Piće je slatko-kiselo. Ni šećer sirupa ni kiselina limuna ne dominiraju.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:13 pm

Tequila Sunrise

4 cl Tequila
1,5cl Bols Grenadine sirup
dopuniti sokom od naradže

Priprema:

Piće se priprema direktno u čaši od 20cl. Prvo staviti kocke leda u čašu i sipati sok od narandže. Ako treba da preporučim neki sok onda bi to sigurno bio domaći Nectar-ov sok od naradže (100% narandža). Deluje mi najprirodnije i što je najvažnije - nije sladak. Isprobao sam sve sokove, koji se mogu nabaviti na našem tržištu i ustanovio da je Nectar kad je u pitanju sok od narandže najbolji za ovaj koktel. Osim toga sok koktelima daje veoma lepu boju, što se za konkurenciju ne može reći.

Sada treba dodati 4cl tekile i grenadine sirup. Lepa ideja je da sirup sipate neposredno pred gostima, jer taj prizor fantastično izgleda. Sirup koji je gust spustiće se na dno čaše. Ako sve uradite kako treba, na površini će ostati žuta linija od soka od narandže. Zbog ovog efekta se piće i naziva "Tequila Sunrise" - izlazeće sunce. Sada treba pažljivo promešati tečnost barskom kašičicom i piće je spremno za serviranje.

Ovo je jedno od najjednostavnijih mešanih pića i što je još važnije - priprema je gotova za tren oka.

Dodatne informacije:

Osim soka od narandže veoma je bitan i sirup. Ja preporučujem marku Bols. Važno je da se sirup ravnomerno rasporedi, ono što ne treba da se desi je da se sirup staloži na dnu čaše - prvi gutljaj bi upropastio užitak. Ovaj neželjeni efekat dešava se ako koristite lošu marku sirupa ali i mnogo verovatnije - ako je istekao rok trajanja sirupu. Obratite pažnju na to kad sledeći put budete naručili ovo piće u vašem omiljenom baru! Wink



Tequila Sunrise (prirodna varijanta)

6 cl Tequila
10 cl ceđenog soka od narandže
dashes grenadine sirupa

1/8 limete

Priprema:

Veliku Highball čašu (40cl) do pola napuniti mrvljenim ledom, iscediti 1/8 limete i staviti je u čašu, dodati tekilu, grenadine sirup (0.2-0.5cl), zatim polako dopuniti ceđenim sokom od narandže.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:15 pm

Sex Machine

4 cl Bailey's
4 cl Kahlua
4 cl mleka


Priprema:

Piće se priprema direktno u čaši. Staviti 1-2 kocke leda, sipati likere i dosuti mleko. Zati promešati i dodati slamčicu.

Dodatne informacije:

Ovo bi se moglo nazvati ženskim pićem jer je malo slađe. Ukus je fantastičan i svakom će se svideti - to je provereno. Zaista koristite Bailey's i Kahlua i ne pokušavajte da nađete jeftinu zamenu. Sex Machine sigurno nije jedno od klasičnih pića ali u svakom slučaju zaslužuje da bude na ovoj internet stranici.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:16 pm

Daiquiri

5 cl Beli rum (Havana Club)
2 cl Sveže ceđenog soka od limete (ne limun!!!)
2 cl Sirupa od šećera

Priprema:

Sve sastojke sa 2-3 kocke leda snažno promućkati 10 sekundi i procediti u hladnu koktel ili martini čašu. Ako su limete sasvim sveže treba staviti nešto više sirupa od šećera ali to ćete vremenom sami moći da odredite po svom ukusu.

Dodatne informacije:

Kažu da su najbolji kokteli po pravilu uvek i najjednostavniji. Ali ipak kod ovog koktela je važna ravnoteža sastojaka a ukus limete nije uvek isti. Postavlja se i pitanje koji rum treba koristiti. Pošto je Daiquiri kubansko piće treba koristiti i kubanski rum. A to je rum najvećeg proizvođača na svetu Havana Club. Bacardi treba u svakom slučaju izbegavati jer Bacardi više nije kubanski rum - u to će Vas uveriti svaki kubanac. Ako smatrate da je kvalitet ruma značajniji od njegovog porekla (u ovom slučaju ne delim to mišljenje) i da Havana Club nije najbolji mogući izbor možete koristiti i Mount Gay Premium White Rum (Barbados).
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:17 pm

Long Island Iced Tea

1.5cl Gin
1.5cl Vodka
1.5cl Tequila
1.5cl Triple Sec
1.5cl beli rum
1.5cl sok od limete
1.5cl sok od limuna
1.5cl sirup od šećera
Coca-Cola


Priprema:

Sve sastojke sipati u shaker i dobro promućkati. Zatim sve procediti u longdrink čašu sa ledom i na kraju dopuniti coca-colom.

Dodatne informacije:

Već sam kritikovan zbog ovog recepta jer ovo nije originalni recept. Long Island Iced Tea nastao je u vreme kada je alkohol bio zabranjen u SAD. Piće je trebalo da izgleda kao običan ledeni čaj. Treba imati na umu da za vreme prohibicije izbor alkohilnih pića nije bio toliko raznovrsan a sigurno da se dešavalo i da dođe do nestašice određenih alkoholnih pića. Postoji mnogo načina da se pripremi Long Island Iced Tea. Piće je poznato po tome što sadrži mnogo alkohola.

Originalni recept glasi ovako:

1/2 limete
3/4 oz soka od narandže
1/4 oz triple sec
3/4 oz white rum
3/4 oz gin
3/4 oz vodka
dopuniti Coca-Colom
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:18 pm

Margarita

4 cl Tequila (white)
2 cl Cointreau
2 cl Sveže ceđenog limuna


Priprema:

4 kocke leda, Tequila, Cointreau i sok od limuna sipati u shaker i kratko ali snažno promućkati. Procediti u čašu dekorisanom rubom od soli.

Dodatne informacije:

Rub od soli nije samo dekoracija nego je i važna za ukus koktela. Rub treba da bude uredan. Komadicem limuna se ovlaži spoljni rub čaše i zatim se pažljivo nanese so tako što ćete čašu gurnuti u so do dubine od pola centimetra. Čašu treba držati za stalak tako da je posudica okrenuta prema dole. Salvetom se izbriše unutrašnji rub da so ne bi dospela u piće a spoljni rub se dotera salvetom tako da venac od soli bude ravnomerne širine.

Kao zamena za nešto skuplji Cointreau može da posluži i Triple Sec koji je i lošijeg kvaliteta.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:20 pm

Gin Fizz

5 cl Gordon's Special London Dry Gin
3 cl Sveže ceđeni limun
2 cl Sirupa od šećera

Priprema:

4-5 kockica leda, Gin, sok od limuna und sirup od šećera sipati u shaker. Shaker uviti vunenom krpom i dugo i snažno (najmanje 2 minuta) mućkati. Nakon toga krpa se zaledi na shaker-u! Zatim procediti u longdrink čašu napunjenu suvim kockama leda i dopuniti soda-vodom. Pažljivo promešati.

Dodatne informacije:

Kod ovog pića veoma je važan sok od limuna, kvalitet gin-a i dužina mućkanja. Cilj je da boja pića bude blago zamućena a da se na površini stvori pena. Da bi se ovaj efekat postigao mogu se koristiti razni trikovi (dodavanje šlaga i belanceta) ali piće time dobija i drugi naziv.

Obratite pažnju da ne dodate previše soda-vode jer bi to pokvarilo ukus - bolje je dodati više leda u čašu.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:20 pm

Singapore Sling

6 cl Dry Gin 2 cl Grenadine
2 cl Liker od višnje
4 cl sveže ceđenog limuna
Dopuniti soda-vodom

Priprema:

6cl Dry Gin zajedno sa 2cl Grenadine sirupa i 2cl likera od višnje i 4cl sveže ceđenog limuna sipati u shaker i promućkati sa mnogo leda. Procediti u čašu sa mrvljenim ledom i dopuniti soda-vodom.

Dodatne informacije:

Ovo nije originalni recept ovog čuvenog pića čiji je izumitelj Ngiam Tong Boon ali kreator ove verzije nije ništa manje poznat - Harry Craddock. Međutim mnogi će se složiti da je ovaj recept bolji od originalnog a osim toga i atraktivnije izgleda što nije nebitno za jedno piće koje je bilo namenjeno ženama (zbog crvene boje). Danas Singapore Sling piju i muškarci i žene. Veoma je bitno koristiti kvalitetan liker od višnje. Na zapadu smatraju Cherry Heering za najbolju marku. Na žalost u Srbiji bar za sada ne može da se kupi (bar ja nisam čuo). Ali to ne znači da u Srbiji nema dobrih likera od višnje - naprotiv. Obratite pažnju samo da je prirodan, da nema veštačkih boja i aroma jer to govori o kvalitetu tog pića. U nekim nemačkim koktel-kartama je čak naznačeno ukoliko jedan koktel sadrži veštačke boje i arome.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:21 pm

Whisky Sour

5 cl Whisky (Canadian Club)
3 cl Sveže ceđenog limuna
2 cl Sirup od šećera


Priprema:

Sastojke sipati u shaker sa 4-5 kockica leda i kratko ali snažno promućkati. Procediti u čašu i dekorisati višnjom eventualno limunom.

Dodatne informacije:

Kao što samo ime kaže ovo je kiselo piće u kome dominira limun. Klasičan način serviranja je u sour čaši bez leda, međutim danas je popularno i serviranje u tumbler čašama sa kockama leda. Ja sam više za klasičnu varijantu ali odluka je na vama.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:22 pm

Amaretto Sour

5 cl Amaretto (Amaretto di Galliano)
3 cl Sveže ceđenog limuna
2 cl Sveže ceđenog soka od narandže

Priprema:

Sastojke sipati u shaker sa 3-4 kockice leda i kratko ali snažno promućkati. Procediti u sour čašu i dekorisati višnjom.

Dodatne informacije:

Kao što samo ime kaže ovo je kiselo piće u kome dominira limun. Klasičan način serviranja je u sour čaši bez leda, međutim danas je popularno i serviranje u tumbler čašama sa kockama leda. Ja sam više za klasičnu varijantu ali odluku prepuštam vama.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:23 pm

Negroni

2 cl Gordon's London Dry Gin
2 cl Campari
2 cl Martini Rosso
Soda

Priprema:

Sastojke sipati direktno u tumbler čašu sa nekoliko kockica leda i promešati. Iz kore limuna istisnuti eterska ulja iznad čaše i ubaciti koru u piće. Zatim dodati malo sode i dekorisati narandžim, eventualno poslužiti i čašu vode za neutralisanje gorkog ukusa.

Dodatne informacije:

Zaista dobar izbor za ljubitelje gorkog ukusa.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:24 pm

Sidecar

4 cl Brandy
1-2 cl Cointreau
2 cl sveže ceđenog soka od limuna
Šećer

Priprema:

Sve sastojke sipati u shaker sa 3-4 kocke leda i kratko ali snažno promućkati (10 sec) i procediti u cocktail čašu. Dekorisati rubom od šećera.

Dodatne informacije:

Popularan je i recept u kome je brandy zamenjen vodkom međutim moja preporuka je da se držite gore navedenog recepta.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:25 pm

Bronx Medium

1 cl Vermouth Rosso
1 cl Vermouth Dry
3 cl Gin
4 cl sveže ceđenog soka od narandže

Priprema:

Sve sastojke sipati u shaker sa 3-4 kocke leda i kratko ali snažno promućkati i procediti u cocktail čašu. Dekorisati narandžom.

Dodatne informacije:

Tokom 30-ih godina prošlog veka spadao je u grupu najpopularnijih koktela. U suštini Perfect Martini u koji je dodat sok narandže.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Uto Apr 15, 2008 7:26 pm

Black Russian

4 cl Vodka
2 cl Kahlua

Priprema:

Sve sastojke sipati direktno u tumbler čašu sa nekoliko kockica leda i kratko promešati.

Dodatne informacije:

Sladak koktel sa ukusom kafe. Koktel je nastao krajem 40-ih godina prošlog veka i pripisuje se holandskom barmenu Gustave Tops. Naziv koktela je posledica Hladnog rata.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Čet Apr 17, 2008 3:04 pm

Ljubavni napitak


Sastojci
pola čaše ceđenog grejpa
pola čaše soka od jabuke
cimet
komadić vanilinog štapića

Priprema
Dobro smućkati cimet sa sokom od jabuke i grejpa. Sipati u čašu i ukrasiti komadićem štapića vanile.
Srećno!
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Čet Apr 17, 2008 3:07 pm

Liker od višanja


Sastojci
2 kg višanja
2 kg šećera
2 l domaće rakije lozovače
1 kesica vanilin šećera
1-2 velike kašike ruma ili par kapi ekstrakta ruma

Priprema
Uzeti jednu veliku staklenku i napuniti je opranim višnjama očišćenim od peteljki (koštice možete ostaviti). Staklenku nikad ne punite skroz do vrha, nego do pola ili nešto malo više od pola. Dodati šećer i sve zaliti rakijom.
Ostaviti poklopljeno na suncu 40 dana uz povremeno protresanje.
Nakon toga procediti kroz gazu i sipati u flaše, a višnje koristiti za kolače.
Liker od višanja
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Čet Apr 17, 2008 3:11 pm

Punč

Sastojci
voće - sezonsko ili iz konzerve
1 l šampanjca
1 l vodke
2 l đusa od narandže
šećer

Priprema
U veću posudu iseckati na srednje komadiće voće, ocediti suvišnu vodu ili sok i pošećeriti - odokativno:)
Ostaviti da voće upije šećer, a zatim sipati vodku, šampanjac i đus. Promešati.
Sipati kutlačom.
Oprez sa voćem - pre se napiješ od pojedenog:)))
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od djavolica taj Pon Apr 21, 2008 12:44 pm

Bambus



Sastojci
pepsi cola
crveno vino

Priprema
U visoku čašu sipaj 1/3 vina i 2/3 hladne kole.
ako želiš jako hladno dodaj par kocki leda.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli....

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu